Alla inlägg den 27 mars 2011

Av Teo - 27 mars 2011 03:15

Ty här finns ingen skillnad. Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem. (Rom 3:22b-24)


Härligheten från Gud är den härlighet Gud från början skapade människan med. Sådana är vi inte längre. Alla har syndat. Men samma alla står också som rättfärdiga. Paulus understryker så tydligt som möjligt att det beror på Gud och inte på oss, att vi står som rättfärdiga. "Utan att ha förtjänat det". Det är ingenting hos oss, som vi har gjort eller hur vi är som gjort att vi står som rättfärdiga. Det beror istället på "hans nåd", på Guds oförtjänta kärlek till oss. Det beror på "att Kristus Jesus har friköpt dem".


Och förutom dessa ord som tillskriver Gud allt och oss inget, så finns det ett annat tydligt faktum som gör att vi ser att det inte beror på något hos oss. Det är att alla står som rättfärdiga. Och vilka är dessa "alla"? Det är alla som "har syndat". Det är vad vi har gemensamt och det förtjänar förstås inget hos Gud. Här finns ingen skillnad. Alla står som rättfärdiga. Utan att ha förtjänat det.  


---


Gud har friköpt alla människor från deras synder. Hela världen är benådad. Det är de goda nyheterna. Du och jag har syndat. Och Gud har förlåtit oss. För att Jesus Kristus har friköpt oss. Det är Guds ord. 

Av Teo - 27 mars 2011 01:30

Men nu har utan lagen en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittnar om, en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus, för alla som tror. (Rom 3:21-22)


Paulus har nu kommit fram till själva evangeliet. Det som är brevets ärende: "Rättfärdighet från Gud uppenbaras i evangelium" (Rom 1:17). Nu har en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad. En rättfärdighet från Gud. Vi kan inte hålla Guds lag, men Gud ger oss sin rättfärdighet: Han ger oss Jesu Kristi fullkomliga liv och död för våra synder, så att det räknas som att vi har gjort det Jesus gjorde, liksom våra synder räknades som om Jesus begått dem.


Detta är en rättfärdighet "utan lagen", alltså den beror inte på vad vi gör eller har gjort, utan kommer från Gud. Men "lagen och profeterna vittnar om" den. Den är något vi kan läsa om i Skriften, hos Mose och profeterna. Och nu uppenbaras den i Kristus, när Han uppfyller det som var förutsagt.


---


Efter att Paulus har visat vår situation, att vi inte håller Guds lag och att vi därför förtjänar Guds vrede och straff, lyser de goda nyheterna så mycket klarare: Gud skänker sin rättfärdighet till varje syndare som tror på Jesus Kristus. Detta börjar Paulus nu förklara mer utförligt. 

Ovido - Quiz & Flashcards