Alla inlägg den 22 mars 2011

Av Teo - 22 mars 2011 01:04

Alla som har syndat utan lagen kommer också att bli förtappade utan lagen, och alla som har syndat under lagen kommer att fördömas av lagen. Det är inte lagens hörare som blir rättfärdiga inför Gud, utan lagens görare skall förklaras rättfärdiga. Ty när hedningar som saknar lagen, av naturen gör vad lagen befaller, då är de sin egen lag, fastän de inte har lagen. De visar att det som lagen kräver är skrivet i deras hjärtan. Om det vittnar också deras samveten och, när de är tillsammans, deras tankar, som anklagar eller försvarar dem. Det skall visa sig på den dag då Gud dömer det som är fördolt hos människorna, allt enligt det evangelium som jag predikar på Jesu Kristi uppdrag. (Rom 2:12-16)


I de första verserna i det andra kapitlet skriver Paulus att man inte kommer undan Guds dom genom att döma andra människor. Tvärtom, detta bekräftar Guds dom över en själv. Här fortsätter Paulus med att visa att man inte heller kommer undan Guds dom genom att man hör Guds lag.


Hedningarna har inte Guds lag i skriven form. Men de har den skriven i hjärtat. Att man har lagen betyder inte att man går fri från lagens dom. Alla har ju lagen, i en form eller annan.


Och naturligtvis kan man inte ursäkta sig med att man i alla fall vet vad lagen säger. Det gör ju att man har mindre ursäkt att bryta mot den.


---


Här bemöts alltså två motsatta invändningar. Å ena sidan, räcker det inte med att man har lagen och hör den och instämmer i den? Nej, säger Paulus. Det är inte lagens hörare, utan lagens görare som förklaras rättfärdiga inför Gud. Å andra sidan, hur kan hedningarna, som inte har lagen, dömas av Gud? Och svaret är att hedningarna också har Guds lag, i sina hjärtan. 


Att hedningarna har lagen i sina hjärtan besvarar båda invändningarna, men på olika sätt. Det innebär att judarna inte kan säga att de, till skillnad från andra människor, undgår Guds dom för att de har Guds lag, vilket andra folk inte har. Nej, det är den som håller lagen som går fri. Och det gäller också hedningarna, att det också måste hålla Guds lag. De kan inte säga att de inte vet, eftersom också de har Guds lag, i sina hjärtan. 

Av Teo - 22 mars 2011 00:45

Han skall ge var och en efter hans gärningar: evigt liv åt dem som uthålligt gör det goda och söker härlighet, ära och odödlighet, men vrede och dom åt dem som söker sitt eget och inte lyder sanningen utan orättfärdigheten. Nöd och ångest skall komma över varje människa som gör det onda, främst över juden och även över greken, men härlighet, ära och frid över var och en som gör det goda, främst över juden och även över greken, ty Gud är inte partisk. (Rom 2:6-11)


När man läser denna text så är det lätt att få två tankar. Den ena är att det här är det man egentligen vet, innerst inne. Den andra är att jag är inte en sådan som "uthålligt gör det goda", utan jag har förtjänat Guds vrede.


Detta är lika för alla människor och bakgrunden till evangeliet, de goda nyheterna.  

Ovido - Quiz & Flashcards