Alla inlägg den 14 mars 2011

Av Teo - 14 mars 2011 00:44

Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, som i Kristus har välsignat oss med all den himmelska världens andliga välsignelse, liksom han innan världens grund blev lagd har utvalt oss i honom för att vi skulle vara heliga och fläckfria inför honom. I sin kärlek har han genom Jesus Kristus förutbestämt att vi skulle tas upp som hans barn, enligt sin vilja och sitt beslut, för att den härliga nåd som han har skänkt oss i den Älskade skall prisas. I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder på grund av den rika nåd som han har låtit flöda över oss, med all vishet och insikt. (Ef 1:3-8)


Guds löfte om frälsning efter syndafallet var bestämt redan innan Gud skapade människan, eller världen överhuvudtaget. Gud hade bestämt att Han skulle frälsa människor, inte på grund av något hos oss, utan på grund av sin kärlek. På grund av Guds "vilja och ... beslut".


Syftet med att välja ut människor till frälsning är att Gud nåd "i den Älskade skall prisas". Hela frälsningen är nåd. Gud beslutade att sända sin Son redan innan Han skapat världen. Och genom budskapet om att Guds Son har sonat världens synder så för Gud människor till tro. Dessa människor var dessutom redan förutbestämda till att bli Guds barn. Vad ska vi då berömma oss av? Vad har vi gjort för att bli frälsta? Allt är Guds verk. På grund av Guds kärlek och nåd. Genom Guds vilja och beslut.


---


Utkorelsen ska inte ses som något endast i Guds tanke. Utkorelsen genomförs också, genom att Gud för människor till tro genom evangeliet. Om man bekymrar sig över sin utkorelse så ska man se till korset, att Jesus dött för alla människor. Då kan man veta att det gäller också mig.


Men om man bekymrar sig över hur svag man är i tron, då ska man se till Guds utkorelse. Att jag en gång i tiden fördes till tro berodde inte på mig, utan på Guds vilja och beslut. Och att jag bevaras i tron beror ligger också i Guds händer. Gud bevarar mig i tron på samma sätt som jag fördes till tro - genom evangeliet. "I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder på grund av den rika nåd som han har låtit flöda över oss, med all vishet och insikt."

Ovido - Quiz & Flashcards