Direktlänk till inlägg 28 februari 2011

Bikten och förlåtelsen

Av Teo - 28 februari 2011 00:21

Eftersom alla människor egentligen är förlåtna, så kan man också säga till vilken människa som helst: Gud har förlåtit dig alla dina synder, för att Jesus har dött för dig.


Man kan säga detta utan att veta om den man talar med är en troende eller inte. Tron på förlåtelsen kommer ju av budskapet om förlåtelsen, det är inte tvärtom. Gud har redan förlåtit, även om människor kan förkasta Guds förlåtelse.


Det berättas om en politisk fånge i Sverige som var dömd till döden, men som inte kunde avrättas för då skulle det blir stor skandal. Därför blev han istället benådad. Men han ville inte bli benådad. Han var ju oskyldig. Han var benådad, rent objektivt, men accepterade det inte.


Vi däremot är skyldiga. Men har också blivit benådade. Och det är ju betydligt mer passande, eftersom det endast är skyldiga som ska benådas. Oskyldiga behöver ingen nåd.


Bikten och avlösningen, rätt förstådd, bygger på detta. Att Gud har förlåtit alla människor våra synder. Om någon därför bekänner en synd, så vet vi att Gud har förlåtit den. Jesus har därför gett alla kristna i uppdrag att binda och att lösa:


"Om ni förlåter någon hans synder så är de förlåtna, och om ni binder någon i hans synder så är han bunden." (Joh 20:23)


Den som inte ångrar sina synder ska man inte ge förlåtelsen. Den som inte ångrar sig vill ju inte ha förlåtelse. Det blir då som Jesus säger: "Ge inte det heliga åt hundarna och kasta inte era pärlor för svinen." (Matt 7:6) Istället ska man binda i synd. Man ska tala om att du går förlorad, om du inte ångrar dina synder och omvänder dig.


Den som ångrar sina synder ska däremot får höra evangeliet, utan några krav. För det finns inga krav för att vi ska bli benådade. Vi är redan benådade. Gud har förlåtit oss. Den som därför bekänner sina synder för att få förlåtelse, ska också få höra att han eller hon är förlåten. Inte för att uppräkningen av synderna var komplett, eller för att det fanns en rätt ånger med eller något annat hos oss, utan för att Gud har benådat oss, i sitt hjärta. Det bekräftades när Jesus Kristus uppväcktes från de döda.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Teo - 27 januari 2020 23:30

Det finns förstås ett undantag när det gäller lydnaden mot överheten. Om överheten befaller något som strider mot Guds Ord, då ska vi inte följa det. Vi kan se exempel på det på flera ställen i Bibeln.   I 2 Mos 1 står det om hur farao befallde b...

Av Teo - 13 april 2017 21:33

Från Rom 12:1 skriver Paulus mer konkret hur vi ska leva det kristna livet. Först skriver han om församlingen och relationen mellan de olika lemmarna i kroppen, att "var för sig är vi varandras lemmar" (v.5). Sedan skriver han om relationen också til...

Av Teo - 14 januari 2017 00:44

"Hämnas inte, mina älskade, utan ge rum för Guds vrede. Det står ju skrivet: 'Min är hämnden, jag ska utkräva den,' säger Herren. Men 'om din fiende är hungrig, så ge honom att äta. Om han är törstig, ge honom att dricka. Gör du det, samlar du glödan...

Av Teo - 13 januari 2017 00:41

"Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och beror på er." (Rom 12:18)   Det finns två sidor av detta. Å ena sidan är det inte alltid möjligt att hålla fred med människor. Om de begär att vi ska kompromissa med något som vi inte får ...

Av Teo - 10 januari 2017 03:58

"Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte. Gläd er med dem som är glada, gråt med dem som gråter. Var eniga med varandra. Tänk inte på det som är högt utan håll er till det enkla. Var inte självkloka. Löna inte ont med ont. Tänk på d...

Ovido - Quiz & Flashcards