Alla inlägg den 18 februari 2011

Av Teo - 18 februari 2011 23:24

"Vi tro på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens Skapare."


Denna, för en kristen till synes okontroversiella bekännelse, var en gång nödvändig att formulera. I den tidiga kyrkan hade man problem med gnosticismen. En lära som kunde bekänna sig till "Kristus", men förnekade den Gud som skapat världen och det materiella. Den Apostoliska trosbekännelsen, som väl knappast någon skulle ifrågasätta bygger på Bibeln, var därför en nödvändig bekännelse. Man bekände att Gud inte bara var "himmelens" utan också "jordens Skapare", att Jesus Kristus var "född av jungrun Maria", "pinad under Pontius Pilatus" och "korsfäst, död och begraven". Bekännelsen om Kristus bekräftade att Jesus Kristus verkligen var en människa, som fötts och dött, alltså inte endast ett himmelskt väsen som vissa trodde; de som menade att det materiella var ont eftersom skaparguden var ond.


Och naturligtvis bekänner man vidare "på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda, uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida, därifrån igenkommande till att döma levande och döda". Detta ifrågasätts i alla tider av dem som inte tror.


Den Apostoliska bekännelsen räckte dock inte mot arianerna. Arius lärde att Jesus Kristus var en gud, men inte Gud. Därför formulerades också den Nicenska och den Athanasianska trosbekännelsen. Om Jesus inte är Gud, så kan Han inte frälsa oss. Och om Han dessutom är en gud, men inte Gud, så innebär det att det finns flera sanna gudar. Arianerna förstörde grunden för den kristna tron.


"Jag, jag är HERREN, förutom mig finns ingen frälsare." Jes 43:11


Därför behövdes en klar bekännelse att Jesus är sann Gud:

"...och på en enda Herre, Jesus Kristus, Guds enfödde Son, född av Fadern före all tid, Gud av Gud, ljus av ljus, sann Gud av sann Gud, född och icke skapad, av samma väsen som Fadern" bekänner den Nicenska trosbekännelsen om Sonen.


Den Athanasianska bekännelsen bekänner sig klart till en Gud i tre personer. Fadern inte är Sonen, men båda är Gud. Det är Gud som frälser oss, Gud hänger på korset, men Fadern hänger inte på korset. Jesus sa när Han hängde på korset:


"Fader, i dina händer överlämnar jag min ande." (Luk 23:46)


Att Gud är en, är ett budskap som går igenom hela Bibeln. Och vi lär oss också att denne Gud är Fader, Son och helig Ande, inte bara som olika uttrycksätt av en och samme person, utan att de är olika personer. Men eftersom vi inte kan få ihop detta i våra huvuden, ville man förklara det på något sätt. Som svar på detta bekänner vi det Bibeln lär:


"Men detta är den allmänneliga kristna tron, att vi dyrkar en enda Gud i tre personer och tre personer i en enda gudom, i det att vi varken sammanblandar personerna eller söndrar det gudomliga väsendet."


---


Också idag behövs dessa bekännelser. T ex förnekar Jehovas Vittnen att Jesus är sann Gud, men de säger ändå att de tror på Bibeln. Att man tror på Bibeln säger dock inte så mycket, om man inte samtidigt säger vad man tror att Bibeln lär.


Mer om trosbekännelser i nästa blogg.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards