Alla inlägg den 17 februari 2011

Av Teo - 17 februari 2011 21:09

Efter en lång rad hälsningar till församlingen i Rom skriver Paulus: "Hälsa varandra med en helig kyss. Alla Kristi församlingar hälsar er." (Rom 16:16) Därefter skriver han:


"Jag uppmanar er, bröder, att ge akt på dem som vållar splittring och kan bli er till fall, i strid mot den lära som ni har fått undervisning i. Vänd er bort från dem. Ty sådana tjänar inte vår Herre Kristus utan sin egen buk, och med milda ord och vackert tal bedrar de godtrogna människor." (Rom 16:17-18)


Att denna uppmaning står i direkt anslutning till hälsningarna är mycket naturligt. Hälsningarna handlar om den gemenskap som finns. Sedan tar Paulus upp motsatsen. Det finns risk för splittring och det finns personer som orsakar splittring. Och så förstörs den gemenskap som finns.


Genom "milda ord och vackert tal" bedrar de människor. Den falska läran kan låta bra. Och personer som framför den kan göra det med milda ord och kanske tala vänligare än många andra. Men genom att lära i strid mot Bibeln så tjänar de "inte vår Herre Kristus", förstås. De tjänar istället sig själva, "sin egen buk".


Men gäller detta all falsk lära? Man måste säga att i den utsträckning som någons undervisning strider mot Bibeln, så tjänar han inte Jesus, även om han med annan av sin undervisning tjänar Jesus. Men all falsk undervisning ska avvisas. Jesus har ju gett uppdraget:

"... och lär dem att hålla allt vad jag har befallt er" (Matt 28:20).


Och Han sa också:

"Den som inte är med mig är emot mig, och den som inte samlar med mig, han skingrar." (Matt 12:30)


I den utsträckning man lär i strid mot Jesu ord så skingrar man.

Splittring är inte detsamma som att man till det yttre delar upp sig. Också om man till det yttre hör till samma församling och ber och firar gudstjänst tillsammans, men har olika läror, så är man splittrade. Att "ge akt på" dem som lär i strid mot Guds ord och vända sig "bort från dem" är ju apostelns uppmaning.


---


När den moderna ekumeniken vill fira gudstjänst tillsammans trots att man har motstridiga läror så har man därför missförstått både vad enhet och splittring egentligen är. Och genom att gå ihop trots att man lär olika, så ger man upp hoppet om den enhet Bibeln talar om. Istället får man splittring, men kallar det "enhet".

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards