Alla inlägg den 29 maj 2011

Av Teo - 29 maj 2011 01:32

Synden skall inte vara herre över er, ty ni står inte under lagen utan under nåden. (Rom 6:14)


Detta är tvärtemot vad man vanligtvis tänker. Man tänker sig att om det inte beror på att vi håller Guds lag för att vi ska vara Guds barn, då blir slutsatsen att det är fritt fram att synda. Men det fungerar inte så. Den som står under lagen är kvar i synden. Det är den som står under nåden som blivit Guds tjänare.


I Psaltaren finner vi samma sak:

"Men hos dig finns förlåtelse, för att man skall frukta dig." (Ps 130:4)


Det är inte så att vi ska frukta Gud för att få förlåtelse. Utan förlåtelsen kommer först. Sedan kommer ett nytt liv i gudsfruktan. 

Av Teo - 29 maj 2011 01:05

Att vi dött för synden och lever för Gud innebär förstås att synden inte ska styra oss:


Synden skall därför inte härska i er dödliga kropp, så att ni lyder dess begär. (Rom 6:12) 


Vi ser att som kristen har man kvar syndiga begär. Man blir inte syndfri. Det blir man först vid uppståndelsen. Också att ha syndiga begär är ju synd, även om vi är förlåtna för dem genom tron. Men vi ska inte följa dem. Istället, nu när vi fått ett nytt liv, ska vi tjäna Gud:


Ställ inte era lemmar i syndens tjänst, som vapen åt orättfärdigheten, utan ställ er själva i Guds tjänst. Ni som var döda men nu lever, ställ era lemmar i Guds tjänst som vapen åt rättfärdigheten. (v.13) 


Och sen kommer ännu en motivering:


Synden skall inte vara herre över er, ty ni står inte under lagen utan under nåden. (v.14)


Vi är förlåtna. Vi förtjänar inte vårt barnaskap genom att hålla Guds lag. I så fall skulle vi aldrig kunna vara Guds barn, eftersom vi fortfarande har synd i våra hjärtan.


Nej, vi är Guds barn för att Kristus har friköpt oss. Vi står under nåden. Vi är förlåtna. Och just därför att vi är under nåden så kan vi tjäna Gud. Vi tillhör Gud, inte på grund av vår egen godhet, utan på grund av Kristi död för våra synder på korset och att Gud genom evangelium gett oss tro på att Jesus verkligen försonat våra synder. Och tillhör vi Gud så ska inte synden längre vara herre över oss. Gud är vår Herre. Gud har köpt oss och vi tillhör Gud. Vi står inte under lagen, utan under nåden. 

Presentation


Men då vi har samma trons ande som i skriftordet: Jag tror, därför talar jag, så tror också vi, och därför talar vi. (2 Kor 4:13)

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards