Alla inlägg den 1 maj 2011

Av Teo - 1 maj 2011 03:30

Därför är det så: Genom en enda människa kom synden in i världen och genom synden döden, och så kom döden över alla människor, eftersom alla hade syndat. (Rom 5:12)


Alla människors synd förutsätts på många ställen i Bibeln, men här förklaras det vad det beror på. I Rom 3:9-18 beskrivs mänsklighetens syndafördärv. "Ingen rättfärdig finns", "ingen finns som söker Gud", "Alla har avvikit, alla har blivit fördärvade" och sen beskrivs konkreta synder som lögn, mord och om att inte ha gudsfruktan. Alla dessa synder kom in i världen genom en enda människa. Och fortplantade sig genom människosläktet. Vi föds alla som syndare. Jesus visar ju att synden finns i hjärtat, även om den inte kommer ut i handling. Den som hatar har mördat i sitt hjärta, osv.


Hur blev vi sådana? Det var inte genom dålig uppfostran, även om uppfostran är viktigt; det var inte genom våra dåliga val, även om våra val är viktiga - det var när vi syndade i Adam. Innan vi föddes. 


---


När man funderar över sina fel och brister (som man själv inte ser hälften av) så kan man ibland undra just vad som gått snett. Och här är svaret. Och det är därför vi alla kommer att dö och bär döden i våra kroppar. Det var redan för sent när vi föddes. Adams synd är vår.

Av Teo - 1 maj 2011 02:45

Därför är det så: Genom en enda människa kom synden in i världen och genom synden döden, och så kom döden över alla människor, eftersom alla hade syndat. Synd fanns i världen redan före lagen, men synd tillräknas inte där ingen lag finns. Ändå härskade döden från Adam till Mose också över dem som inte hade syndat genom en överträdelse sådan som Adams, han som är en förebild till den som skulle komma. (Rom 5:12-14)


Paulus återknyter nu till det han skrivit hittills i brevet. Alla människor är syndare och alla har friköpts av Kristus. "Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem." (3:23-24) Detta utvecklas nu, när själva ursprunget till synden behandlas: "Genom en enda människa kom synden in i världen". Denna enda människa kommer senare att jämföras med en annan människa, där jämförelsepunkten är att en person gör något som representant för alla. Detta antyds i slutet av detta stycke: "han som är en förebild för den som skulle komma".


Här i första delen är fokus dock på synden. Synden kom in genom Adam. Och genom synden kom döden. Alla syndade och alla dog. Detta gällde både de som fått lagen och de som inte fått den - både de som levde före och efter Mose. För även om man inte fått lagen på papper eller stentavlor, så har man den i hjärtat. Synd "tillräknas inte där ingen lag finns". "Ändå härskade döden" också innan Mose gav lagen. Paulus har redan tidigare förklarat varför, när han i kap 2 visar att alla människor har lagen skriven i sina hjärtan (2:14-15). 

Presentation


Men då vi har samma trons ande som i skriftordet: Jag tror, därför talar jag, så tror också vi, och därför talar vi. (2 Kor 4:13)

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards