Direktlänk till inlägg 29 september 2011

Köttets sinne och den nya födelsen

Av Teo - 29 september 2011 03:22

Köttets sinne är fiendskap mot Gud. Det underordnar sig inte Guds lag och kan det inte heller. (Rom 8:7)


Köttet är den gamla människan. Som vi är av födseln. Som den opånyttfödda människan är. Hon kan vara from och religiös, hängiven och göra mycket gott för sina medmänniskor. Men hon känner inte Gud. Hon kan älska en "gud" som hon gör sig en bild av. Men den sanne Guden kan hon inte älska. "Köttets sinne är fiendskap mot Gud."


Alltsedan syndafallet är det på detta sätt. Vi kan inte hålla Guds lag. Vid första budet tar det stopp. "Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig." (2 Mos 20:3/5 Mos 5:7) Men vi vill inte enbart lita på Gud i allt, utan också lita till vår egen förmåga, vår egen vishet, våra egna tillgångar osv. Vi vill inte sätta Gud främst, utan sätter vår egen bekvämlighet eller ära eller framgång först, ibland på så försåtliga sätt att vi inte ens riktigt inser det själva förrän Guds ord påminner oss om vad som ska vara vår första prioritering. Sådant är köttet. 


Och är köttet sådant hos en kristen, där det måste strida mot Anden och där det ändå är Anden som leder oss, så finner köttet inget motstånd hos den opånyttfödde.


Det betyder inte att opånyttfödda människor i relation till andra människor inte kan vara generösa, gästfria, vänliga och kärleksfulla. Men det betyder att de inför Gud är blinda för vem Gud egentligen är. De kan inte förstå att de, på grund av deras inställning i hjärtat, är Guds fiender. På ett plan kan de inse det, men samtidigt håller de det ifrån sig. De är ju som alla andra människor. Skulle de vara Guds fiender? Kan Gud kräva mer än vi klarar av?


Men Guds lag visar just detta. "Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig." När man ser betydelsen av detta bud, så ser man att vi inte kan hålla ens det första budet. Och vi förstår att vi inte kan frälsa oss själva. Inte för att vi är tillräckligt smarta för att räkna ut det, utan för att Guds Ande överbevisar oss om att det är så, genom Guds lag.


En människa som är fientligt inställd till Gud vill inte tro evangeliet. Om hon inte vill hålla lagen, som ändå är naturlig för människan, hur mycket mindre vill hon tro evangeliet? 


"Ty detta budskap om korset är en dårskap för dem som blir förtappade, men för oss som blir frälsta är det en Guds kraft." (1 Kor 1:18)


"En oandlig människa tar inte emot det som tillhör Guds Ande. Det är dårskap för henne, och hon kan inte förstå det, eftersom det måste bedömas på ett andligt sätt." (1 Kor 2:14)


En oandlig människa är en människa som inte har Guds Ande. Hon kan vara väldig "andlig" i världens mening. Men det är inte vad Paulus talar om. För den som inte har Guds Ande är korset och evangeliet en dårskap. Lagen kan hon förstå, även om hon inte kan hålla den och har en ovilja mot den. Men evangeliet kan hon inte ens förstå. Hon förstår orden, men hon förstår ändå inte ändå. Vad skulle det vara bra för, att Messias kommer och dör för världens synder? Det låter onödigt. Gud kan väl förlåta oss ändå? Och förresten är vi väl inte  dåliga ändå att det skulle vara nödvändigt att Gud själv kommer ner och frälser oss, utan att vi själva bidrar till det på något sätt? 


Men liksom Guds Ande överbevisar oss om att vi inte kan hålla Guds lag, genom lagen, så uppenbarar också Guds Ande för oss, genom evangeliet, att våra synder faktiskt är sonade.


Den som vill tro detta har Anden redan verkat i. För som vi är av naturen vill vi inte tro det. "Köttets sinne är fiendskap mot Gud." Också hos troende finns köttet och därmed fiendskapen kvar. Men viljan att tro evangelium kommer inte från köttet, utan från Guds Ande. Då har den nya födelsen skett. Och då gäller Paulus ord: "Det gamla är förbi, se, det nya har kommit." (2 Kor 5:17)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Teo - 27 januari 2020 23:30

Det finns förstås ett undantag när det gäller lydnaden mot överheten. Om överheten befaller något som strider mot Guds Ord, då ska vi inte följa det. Vi kan se exempel på det på flera ställen i Bibeln.   I 2 Mos 1 står det om hur farao befallde b...

Av Teo - 13 april 2017 21:33

Från Rom 12:1 skriver Paulus mer konkret hur vi ska leva det kristna livet. Först skriver han om församlingen och relationen mellan de olika lemmarna i kroppen, att "var för sig är vi varandras lemmar" (v.5). Sedan skriver han om relationen också til...

Av Teo - 14 januari 2017 00:44

"Hämnas inte, mina älskade, utan ge rum för Guds vrede. Det står ju skrivet: 'Min är hämnden, jag ska utkräva den,' säger Herren. Men 'om din fiende är hungrig, så ge honom att äta. Om han är törstig, ge honom att dricka. Gör du det, samlar du glödan...

Av Teo - 13 januari 2017 00:41

"Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och beror på er." (Rom 12:18)   Det finns två sidor av detta. Å ena sidan är det inte alltid möjligt att hålla fred med människor. Om de begär att vi ska kompromissa med något som vi inte får ...

Av Teo - 10 januari 2017 03:58

"Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte. Gläd er med dem som är glada, gråt med dem som gråter. Var eniga med varandra. Tänk inte på det som är högt utan håll er till det enkla. Var inte självkloka. Löna inte ont med ont. Tänk på d...

Presentation


Men då vi har samma trons ande som i skriftordet: Jag tror, därför talar jag, så tror också vi, och därför talar vi. (2 Kor 4:13)

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< September 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards