Direktlänk till inlägg 15 juni 2011

Dödade från lagen

Av Teo - 15 juni 2011 01:30

Eller vet ni inte, bröder - jag talar till sådana som känner lagen - att lagen råder över människan så länge hon lever? (Rom 7:1)


Paulus har just förklarat att "syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre" (6:23). Hur kan det vara så? Om vi får det vi förtjänar så blir vi ju dömda. Men Gud ger oss evigt liv, som gåva. Då får vi inte vad vi förtjänar, utan något vi inte förtjänar. Hur är det då med lagen? 


Paulus har redan varit inne på detta i kap 6: "Synden skall inte vara herre över er, ty ni står inte under lagen utan under nåden." (v.14) Nu förklarar Paulus hur det kan vara så. Att bli fri från syndens makt är något positivt, som vi förstår att Gud vill. Men kan vi bli fria från lagen? Paulus skriver här att "lagen råder över människan så länge hon lever". Och så förklarar han vidare:


Så är en gift kvinna genom lagen bunden vid sin man så länge han lever. Men när mannen är död, är hon fri från den lag som band henne vid mannen. Därför kallas hon äktenskapsbryterska, om hon ger sig åt en annan man så länge hennes man lever. Men om mannen dör, är hon fri från lagen och är inte någon äktenskapsbryterska, om hon blir en annan mans hustru. (v.2-3)


Genom döden bryts lagens band. Om man är gift och ens make eller maka dör så är man fri från den lag som band en till maken eller makan. I det här fallet är det dock någon annan som har dött, men samma princip gäller:


Så har också ni, mina bröder, genom Kristi kropp blivit dödade från lagen, så att ni tillhör en annan, honom som har uppstått från de döda, för att vi skall bära frukt åt Gud. (v.4)


Det är inte lagen, som vi var bundna vid, som har dött. Det är vi som har dött från lagen. Vi har "genom Kristi kropp blivit dödade från lagen". Så har vi blivit fria från lagen och tillhör nu Kristus. Det betyder inte att vi nu lever för synden. Tvärtom. Först nu kan vi bära frukt åt Gud. Paulus förklarar vidare:


Ty så länge vi behärskades av vår onda natur, var de syndiga begär som väcktes till liv genom lagen verksamma i våra lemmar, så att vi bar frukt åt döden. (v.5)


När vi stod under lagen så bar vi frukt åt döden. Det är inte som man skulle tänka. Man skulle tro att om vi står under lagen så bär vi den frukt som lagen kräver. Istället står det om "de syndiga begär som väcktes till liv genom lagen". Paulus har ju tidigare sagt: "Ty ingen människa förklaras rättfärdig inför honom genom laggärningar. Genom lagen ges insikt om synd." (Rom 3:20). Nu förklarar han att det är ännu värre. Lagen inte bara visar vår synd, utan väcker också den synd som redan finns i oss.


Om vi skulle dömas enligt Guds lag skulle vi därför gå förlorade. Och vi skulle leva kvar i synden, även om vi försökte göra vårt bästa (som Paulus själv gjort innan han blev omvänd).


Men nu är vi lösta från lagen, eftersom vi har dött bort från det som höll oss fångna. Så står vi i Andens nya tjänst och inte i bokstavens gamla tjänst. (v.6) 


Vi är lösta från lagen. Det betyder två saker. Gud ger oss inte det vi förtjänar, utan istället evigt liv för Kristi skull. Och vi står nu i Andens tjänst. Först nu kan vi tjäna Gud. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Teo - 27 januari 2020 23:30

Det finns förstås ett undantag när det gäller lydnaden mot överheten. Om överheten befaller något som strider mot Guds Ord, då ska vi inte följa det. Vi kan se exempel på det på flera ställen i Bibeln.   I 2 Mos 1 står det om hur farao befallde b...

Av Teo - 13 april 2017 21:33

Från Rom 12:1 skriver Paulus mer konkret hur vi ska leva det kristna livet. Först skriver han om församlingen och relationen mellan de olika lemmarna i kroppen, att "var för sig är vi varandras lemmar" (v.5). Sedan skriver han om relationen också til...

Av Teo - 14 januari 2017 00:44

"Hämnas inte, mina älskade, utan ge rum för Guds vrede. Det står ju skrivet: 'Min är hämnden, jag ska utkräva den,' säger Herren. Men 'om din fiende är hungrig, så ge honom att äta. Om han är törstig, ge honom att dricka. Gör du det, samlar du glödan...

Av Teo - 13 januari 2017 00:41

"Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och beror på er." (Rom 12:18)   Det finns två sidor av detta. Å ena sidan är det inte alltid möjligt att hålla fred med människor. Om de begär att vi ska kompromissa med något som vi inte får ...

Av Teo - 10 januari 2017 03:58

"Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte. Gläd er med dem som är glada, gråt med dem som gråter. Var eniga med varandra. Tänk inte på det som är högt utan håll er till det enkla. Var inte självkloka. Löna inte ont med ont. Tänk på d...

Ovido - Quiz & Flashcards