Direktlänk till inlägg 2 november 2011

I Guds hand

Av Teo - 2 november 2011 02:21

Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut. (Rom 8:28)


Paulus har just skrivit om hur Anden ber för oss som Gud vill. Nu skriver han att vi vet att för dem som älskar Gud, samverkar allt till det bästa. Också detta är en sanning som Anden vittnar för oss om, i våra hjärtan. Tidigare i Romarbrevet har Paulus skrivit:


"Och det hoppet bedrar oss inte, ty Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom den helige Ande, som han har gett oss." (Rom 5:5)


Hoppet är hoppet om härligheten, när vi förvandlas och ska få vara hos Gud för alltid. Vi når dit genom svårigheter, men svårigheterna tjänar till att bevara oss i tron. Vi vet inte detta endast genom Andens vittnesbörd i våra hjärtan - Andens vittnesbörd är något vi märker olika mycket under olika tillfällen och perioder i livet. Men vi vet det också på grund av Skriftens ord. Och Skriftens ord kan vi läsa oavsett hur vi upplever allt annat. Vi läser om Josef, som säger till sina bröder:


"Ni tänkte ont mot mig, men Gud har tänkt det till godo genom det som nu har skett för att bevara många människors liv. " (1 Mos 50:20)


Josef hade blivit såld som slav, blivit oskyldigt kastad i fängelse, men Gud hade det hela i sin hand och räddade många människors liv genom Josef. Och inte bara Josef var i Guds hand, utan allt är i Guds hand och Gud har lovat att ta hand om sina barn:


"Säljs inte fem sparvar för två öre? Och inte en enda av dem är bortglömd hos Gud. Ja, till och med alla hårstrån på ert huvud är räknade. Var inte rädda. Ni är mer värda än många sparvar." (Luk 12:6-7)


Detta sa Jesus till sina lärjungar, de som blev fängslade, misshandlade och dödade. Det var inte så att Gud hade glömt dem. Gud hade dem i sin hand. Och bevarade dem.


Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa. Människor tänker och gör ont. Men Gud tänker det till gott och styr det som sker så att det samverkar till Hans barns bästa. För dem som är kallade efter hans beslut. Här ser vi hur det ligger helt i Guds hand. Det börjar med att Gud kallar. Och när vi har kallats och Gud gett oss tron, låter Han allt samverka till vårt bästa. För att bevara oss i tron på den Korsfäste. Att vi har våra synder förlåtna. Också innan vi trodde samverkade allt till det bästa för oss, eftersom Gud förde oss till tro. Gud har styrt våra liv så att vi skulle bli Hans barn. Och i den tron kommer vi att bevaras. Som Paulus fortsätter:


Ty dem som han i förväg har känt som sina har han också förutbestämt till att formas efter hans Sons bild, för att Sonen skulle vara den förstfödde bland många bröder. Och dem som han har förutbestämt har han också kallat. Och dem som han har kallat har han också förklarat rättfärdiga. Och dem som han har förklarat rättfärdiga har han också förhärligat. (Rom 8:29-30)


Så förutbestämmer och kallar Gud dem Han känt i förväg; Han förklarar rättfärdig och förhärligar. Vi är i Guds hand. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Teo - 27 januari 2020 23:30

Det finns förstås ett undantag när det gäller lydnaden mot överheten. Om överheten befaller något som strider mot Guds Ord, då ska vi inte följa det. Vi kan se exempel på det på flera ställen i Bibeln.   I 2 Mos 1 står det om hur farao befallde b...

Av Teo - 13 april 2017 21:33

Från Rom 12:1 skriver Paulus mer konkret hur vi ska leva det kristna livet. Först skriver han om församlingen och relationen mellan de olika lemmarna i kroppen, att "var för sig är vi varandras lemmar" (v.5). Sedan skriver han om relationen också til...

Av Teo - 14 januari 2017 00:44

"Hämnas inte, mina älskade, utan ge rum för Guds vrede. Det står ju skrivet: 'Min är hämnden, jag ska utkräva den,' säger Herren. Men 'om din fiende är hungrig, så ge honom att äta. Om han är törstig, ge honom att dricka. Gör du det, samlar du glödan...

Av Teo - 13 januari 2017 00:41

"Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och beror på er." (Rom 12:18)   Det finns två sidor av detta. Å ena sidan är det inte alltid möjligt att hålla fred med människor. Om de begär att vi ska kompromissa med något som vi inte får ...

Av Teo - 10 januari 2017 03:58

"Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte. Gläd er med dem som är glada, gråt med dem som gråter. Var eniga med varandra. Tänk inte på det som är högt utan håll er till det enkla. Var inte självkloka. Löna inte ont med ont. Tänk på d...

Ovido - Quiz & Flashcards